pondělí 11. října 2010

Cestování

 Naše rodina nemá auto - s velikou úlevou (a mírnou nostalgií) jsme se ho před rokem zbavili. Přesto rádi cestujeme, ať už kvůli povinnostem nebo na dovolenou. Během těhotenství jsem musela až do omrzení pořád opakovat, že se nám auto opravdu nevyplatí a že ho nechceme... udivená věta: No, ale teď už si snad auto pořídíte, ne?!? mi zní v hlavě doteď... (jak si tak uvědomuju, tak už mi ji podezřele dlouho nikdo nepoložil, třeba už nezazní - jupííí... ehm, teda asi jen do dalšího těhotenství).
Nicméně na krátké vzdálenosti se nám osvědčilo kolo + vozík pro dítě (v případě nouze napěchovaný až po okraj), delší vzdálenosti jistí autobus nebo vlak. V případě stěhování jsme s díky vzali zavděk pomocí od kamarádů (naše vděčnost je bude provázet ještě dlouho).
Na delší vzdálenosti vždycky předem řešíme dilema autobus vs. vlak. Autobus vypadá pohodlněji - zdání ale klame. Sedačky jsou blízko u sebe, nákladní prostor velice omezený a záchody většinou nefungují. Jako dopravní prostředek ho mohu doporučit snad jedině pokud se musí cestovat přes noc (ve vlaku totiž nejsem schopná usnout). Vlak se jeví těžkopádně, v oblasti prostoru je ale neocenitelný. Zatím jsme taky měli štěstí na přeochotné průvodčí, snad nám to vydrží a budou se na nás usmívat i nadále. Je to až zvláštní, jak převážně starší generace bere cestování vlakem jako něco, co patří mezi "adrenalinové sporty". Rodiče chtějí minimálně sms po dojezdu, při vyslovení slova vlak se skoro pokřižují.
Ideální kombinací je vlak + kolo. Nádraží se přecejenom nestaví hned u nejbližšího hradu (nebo jiného cíle výletníka). Fanny vlaky zbožňuje. Leze mi po hlavě, kouká z okna, culí se na ostatní cestující (a oni na ní). Po takovém výkonu je pak nejlepší usnout mámě přímo na hrudníku nebo břiše. Uznejte sami - šlo by tohle v autě? To by musela být celou dobu v autosedačce, máma daleko, žádný obdivovatel, jenom ta krajina za oknem. A jestli bude holka po mně, tak brzo začne v autě blinkat.
Otázka bude cestování s dvěma (a více) dětmi... no, nechme se překvapit :o)))...

Ještě dodatek - nezabývám se tu letadlem. Párkrát jsem už letěla. Vím, že letenka je občas i levnější než autobus (a rozhodně rychlejší a pohodlnější). Létání se ale pořád bojím. Pokud by bylo nutné letět jako rodina asi bych si vynutila dva různé lety (každý z rodičů do jiného letadla). Zvláště při více dětech. Čistě jen pro ten pocit, že kdyby náhodou letadlo spadlo, alespoň část rodiny to přežije...

1 komentář: