sobota 30. října 2010

Nechtěný zločin

Představte si, že pácháte zločin. Nic velkého, jen takový docela malý přestupek. Vaše svědomí vám říká, že to není správné, děláte to ale pro svojí bezpečnost a nevidíte žádné lepší východisko. Ve stejný den udělá ten samý zločin na tom samém místě ještě 600 ostatních lidí (ve všední den... o víkendu by to číslo bylo o cca tisíc lidí víc). Tíží vás to, protože nemáte přestupky rádi (vyčítáte ostatním přepálená cd, zásadně si neberete ani propisku v kanceláři, v autobuse vždycky pouštíte sednout staré lidi)...
Jednoho dne zjistíte, že dokonce i policie se dopouští stejného přestupku. Ajaj... na koho se teď obrátit? Nejste věřící (takže zpověď v kostele nepřichází v úvahu). Pak máte možnost zeptat se primátora svého města. A on se podiví, že vás to vůbec trápí... on to přece dělá taky - je to bezpečnější. Časy se mění a přichází noví kandidáti na primátora. I tedy ptáte se jich. A oni mají (vyjímečně) stejný názor jako ten předchozí.
Čas od času dostanete pokutu, ale i tak přestupek stále pácháte... ať už z pohodlí nebo prostě proto, že se vám ještě nechce umřít (nebo skončit v nemocnici).
Je z takové situace vůbec možné vybruslit bez ztráty na cti? Nastane někdy doba, kdy si bude moct obyčejný člověk sednout na Silvestra večer, podívat se na uplynulý rok a říct: Ano, žil jsem dle pravidel a stálo to za to? Nebo je opravdu jednodušší se odstěhovat někam, kde už je problém vyřešen k všeobecné spokojenosti?

Žádné komentáře:

Okomentovat